בית חיל הקשר והתקשוב להנצחה ולמורשת
בית חיל הקשר והתקשוב להנצחה ולמורשת הוקם ביהוד-מונוסון , בשנת 1988 ,על ידי העמותה להנצחת חללי חיל הקשר והתקשוב, בה חברים בני המשפחות השכולות ויוצאי החיל לדורותיהם. האתר כולל אגף הנצחה, אגף וביתן מורשת ואגף להכשרה טכנולוגית.
אגף ההנצחה
אגף ההנצחה כולל: היכל שמות , אולם גבורה , אנדרטת ז יכרון, גן הנצחה ורחבת טכסים.
בהיכל השמות מוטבעים שמותיהם של אנשי שרות הקשר של ההגנה ואנשי הקשר מ הארגונים השונים שנפלו לפני הקמת המדינה ו חללי חיל הקשר והתקשוב שנפלו ב מערכות ישראל וביניהם.
שמות החללים, באותיות מעץ, מוטבעים על גבי לוחות המסודרים לפי תקופות. לכל חלל מוקדש אוגדן בו מצויים פרטים על שירותו, הישגיו ודברים לזכרו מאת בני משפחתו, מוקיריו, מפקדיו וחבריו.
באתר הוקדש אולם להנצחת חללי צה"ל מבני יהוד, בו מוטבעים שמותיהם של החללים שהיו תושבי הישוב.
באולם הגבורה מצויי נים אנשי החיל להם הוענקו עיטורים, ציונים לשבח ופרסי בטחון ישראל.
תגי ודגלי יחידות החיל ותאור פועלם מעטרים את קירות האולם.
אנדרטת הזיכרון , המוצבת ברחבת הטכסים של הבית, שעל בסיסה מצויין הפסוק "והקול נשמע עד למרחוק" (עזרא ג', י"ג), עוצבה על ידי הגברת קלוד גרונדמן .
האנדרטה מתארת את אנשי החיל כענף חי הצומח מגזע עץ קטוע, המסמל את החללים.
בגן ההנצחה , המשתרע מרחוב וייצמן עד לרחבת הטכסים, מוצבים תרנים עליהם מ ותקנות אנטנות שונות שהיו בשימוש ה חיל. בסיסי האנטנות מנותצים כסמל לשבר של משפחות הנופלים.
בגן מוצבת אנדרטה שהועתקה מיער 'חרובית ' בו נטעו עצים לזכרם של חללי החיל .
בגן ההנצחה מוצגים נגמ"ש פיקוד ו תק"ש )תיבת קשר( רדיו טלפון ע"ג זחל"ם. ברכבי הקשר הותקנו דפנות שקופים המאפשרים לראות את המבנה הפנימי ואת ציוד הקשר ואביזריו .
ברחבת הטכסים מתקיים כל שנה טכס הז יכרון החיילי ואירועים של יחידות החיל השונות.
אגף המורשת
לשימור והנחלת מורשת ה חיל בקרב המשרתים בו , הוקם בבית אגף מורשת. האגף כולל: מרכז מורשת קשר (מרמ"ק), ביתן מורשת ותערוכת ההתפתחות הטכנולוגית של ציוד הקשר .
ה'מרמ"ק' הוקם על בסיס הארכיון של היסטוריון החיל בשנים 1972-2008 ,סא"ל גבי שריג ז"ל, שנתרם לעמותה ע"י משפחתו .
ה'מרמ"ק' מופעל על ידי מתנדבים מוותיקי החיל המשמרים את מורשת החיל בארכיון ממוחשב של מסמכים ותמונות מפעילות החיל, בספריית פרסומים של החיל ובספרי מורשת שהופקו ופורסמו ע"י העמותה.
בנוסף לאיסוף ופיענוח המסמכים והתמונות, מתועדת פעילותם של וותיקי החיל על ידי שאלונים וראיונות אישיים הנערכים עמם.
הארכיון הממוחשב משמש חוקרים , נציגי יחידות ואת וותיקי החיל החונכים את צוערי החיל בהכנת עבודות מורשת .
'מיונים לסב"ר ולווינים' שהוקם באפריל 2017 ,מוצגים פריטי ציוד קשר החל בביתן המורשת,
מיוני הדואר, ההליוגרף והפנסים שהיו בשימוש אנשי ההגנה בירושלים ב־1920 ,דרך ציוד שהיה בשימוש אנשי שרות הקשר של ההגנה משנת 1937 ועד מערכות ומכשירי הקשר המשמשים את החיל כיום.
במסדרונות הבית מוצגת ההתפתחות הטכנולוגית של ציוד הקשר בחיל, החל מ מכשירי קשר מעודפי מלחמת העולם השנייה ועד המכשירים הנישאים והלבישים שפותחו לאחרונה עבור החיל.
פינה מיוחדת הוקדשה לציוד הקשר ששימש את ה 'גדעונים ' - מפעילי הקשר האלחוטי של המוסד לעלייה ב', בתחנות אלחוט באירופה , בארצות ערב ובספינות מעפילים בלב ים.
באולם הכנסים מותקנות שש מצגות אור־קוליות המציגות את שלבי ה התפתחות של חיל הקשר והתקשוב.
מוצגים: דגמי ציוד קשר, אוסף מפתחות מורס ומערך מצגות אור־קוליות.
תערוכה של כ־ 50 מפתחות מורס שונים, ש אסף ותרם אמנון בר־גיורא ז"ל שהיה גדעוני, קצין קשר, חובב רדיו (אות קריאה 4X1DF ) ועובד משרד ראש הממשלה.
האגף הטכנולוגי
האגף הטכנולוגי, על שמו של ראש המועצה המקומית יהוד מר סעדיה חתוכה ז"ל, כולל כיתות ללימוד מחשבים, חדרי לימוד, חדרי דיונים ואולם כנסים. באגף מתקיימים קורסים, השתלמויות וכנסים של צה"ל, מערכת הביטחון, מפעלי התעשייה הביטחונית ותעשיות היי ־טק.
באגף נמצאים גם ספרייה טכנית ע"ש לאה לביא ז"ל ותחנת חובבי רדיו ע"ש שרה ענבר ז"ל.
ניהול
העמותה, הרשומה כמלכ"ר, מנוהלת על ידי ועד בן 25 חברים הנבחר אחת לשלוש שנים על ידי
חברי העמותה . נשיא העמותה הוא האלוף (מיל') שלמה ענבר, יו"ר העמותה הוא תא"ל מיל' מוטי בר־דגן ומנכ"ל העמותה הוא סא"ל מיל' יהודה מתתיהו.
בכניסה לבית מוצב לוח התורמים לעמותה.
ניתן לבקר בבית חיל הקשר והתקשוב להנצחה ולמורשת לאחר תאום עם מזכירות העמותה
בטלפון : 03-5364622 או בדוא"ל info@amutakesher.org.il